Derfor holder jeg med England
Min fortid med engelsk fodbold
Erindringer spiller en essentiel rolle i vores præferencer, især når det kommer til sport. Hvis jeg dykker ned i min egen fortælling, blev fundamentet for min kærlighed til engelsk fodbold lagt, da min far tog mig med til en Tottenham-mod-Middlesbrough kamp. Her begyndte min fascination for engelsk fodbold, understøttet af engelsk fjernsynsfodbold, engelskundervisning i skolen og en opvækst præget af de engelske ligakampe. Det blev til min fortælling om fodbold, som endte med en bog, *Matchday*, om engelsk fodboldkultur.
Spanien versus England
Selvom jeg også har udviklet en stor interesse for spansk fodbold, især i 1990’erne, har mit hjerte altid været tættere på England. Den spanske interesse blev vakt af Flemming Tofts formidling af Michael Laudrups kampe for FC Barcelona. Men hvor det spanske fodboldunivers fascinerer, med historier fra baskiske Athletic Club de Bilbao til de store giganter som Madrid og Barcelona, er det alligevel den engelske fodbold, der forbliver mit centrale fortælling.
Tilbagelæg med hjerte og hjerne
Det kan synes paradoksalt at holde med England på trods af kritikken af landet og kulturen. Men når venner og kolleger retter fokus på hold som Spanien, deres mest underholdende spil ved mesterskaberne og deres præstationer, støder jeg til med en tiendedel mere forsoning overfor det engelske. Selv når Brexit-omstændigheder og fansenes stereotype adfærd sættes i fokus, har mine år med engelsk fodbold lært mig at adskille dem – ligesom jeg adskiller Mette Frederiksens politik fra Socialdemokratiets grundideer.
Engelsk fodbold som livets fortælling
Kærligheden til engelsk fodbold er mere end blot en overfladisk præference. Det er et livslangt bånd, der strækker sig over 50 år, fyldt med utallige oplevelser og fortællinger. England repræsenterer en fortsat fortælling om glæde og fascination af spillet, et bånd så stærkt, at det let kan mindes, selvom resultaterne ikke altid falder til Englands fordel.
Kommentatorens perspektiv
På trods af mine personlige præferencer kan jeg i min rolle som kommentator opretholde en neutral vinkel. På arbejdspladsen i kommentatorboksen bliver spillet analyseret objektivt, og anerkendelsen af spillernes præstationer er ubeskåret. Efter en arbejdsdag, når jeg træder tilbage til refleksionen over min “engelske” livsfortælling, kan jeg nyde meningsfylden af min fodboldrejse – og den lille smule ekstra glæde, hvis England skulle sejre. For flere fodboldhistorier fra Danmark og Europa kan man finde inspiration i Alle artikler – SportMagasinet.dk.