Danske mænd og sundhed – Læring fra Niels Rasmussens oplevelse med blodpropper
En skræmmende oplevelse i påsken 2024
Den 56-årige aarhusianer, Niels Rasmussen, oplevede i påsken 2024 en skræmmende og usædvanlig episode, der ændrede hans syn på sundhed. Ude af stand til at bevæge sin højre arm og ben, valgte han at ignorere symptomerne på en mulig blodprop i hjernen, indtil hans datter, en sygeplejerske, insisterede på, at han skulle søge lægehjælp. Diagnosen viste to blodpropper i hjernen, hvilket sendte ham til indlæggelse på Aarhus Universitetshospital Skejby.
Historien om mange danske mænd
Niels Rasmussens historie er et spejlbillede af mange danske mænd, der ofte prioriterer familie, fodbold og venner over egen sundhed. Dette fænomen ses tydeligt i statistikker, hvor en overvægt af mænd rammes af blodpropper i både hjertet og hjernen. Mænd over 50 år, der er fysisk inaktive, overvægtige, og indtager alkohol og ryger, er særligt udsatte. Disse faktorer gør Niels’ historie yderst relevant for den brede offentlighed, hvor 9.000 danskere årligt rammes af blodpropper i hjertet, og mænd er tungt overrepræsenteret i statistikken.
Niels Rasmussen – Mere end bare “Pølse- Niels”
Kendt som “slagter-Niels” eller “pølse-Niels”, har Niels i snart ti år serveret pølser fra sin vogn ved Børnenes Kontor i Aarhus. Denne daglige tilstedeværelse gør ham til en lokal kendis blandt aarhusianere. Hans passion for AGF er veldokumenteret, med over 1.500 kampe overværet og en samling på omkring 100 AGF-trøjer. Alligevel er det hans latterfyldte bemærkning om at redde trøjerne fremfor familiefotos ved en brand, der viser hans royale dedikation til fodbolden. Derfor er det ikke overraskende, at selv begivenheder som AGF’s Tobias Anker skifter til Sirius kan bringe et smil på læben hos sportsentusiaster.
En klar besked fra familien
Rasmussens modvilje mod at tage sig af advarselssymptomer blev endnu en gang sat på prøve i 2024, hvor to blodpropper i hjernen satte hans mobilitet under pres. Hans datter gav ham den klare besked, at det var på tide at tage helbredet alvorligt. En advarsel, som han nu tager med alvor, mens han kæmper med eftervirkningerne af blodpropperne. Selv en simpel opgave som at holde på en kniv eller gaffel kan være en udfordring, hvilket han humoristisk bemærker, når pølsetangen glipper af hans hånd.
Fodbolden som terapi
På trods af hans helbredsudfordringer finder Niels Rasmussen stadig trøst og normalitet i fodbolden. At stå på stadion og heppe på AGF bliver en form for terapi for ham, hvor han for en stund kan glemme kroppens begrænsninger og mærke en vitalitet i fællesskabet af fans. Denne engagement og loyalitet til klubben gør det nemt at forstå, hvorfor han kun få uger efter sine operationer var tilbage i fanklubben på Ceres Park.
En opmærksomhed på sundhed hos mænd
Niels Rasmussen erkender nu, at det at ignorere sin krops advarselssignaler var “for dumt”. Hans historie illustrerer en vigtig samfundsproblematik med danske mænds tendens til at undgå lægebesøg, hvilket med statistik fra Danmarks Statistik viser, at kun 80,2% af danske mænd går til lægen sammenlignet med 89,8% af kvinderne. Rasmussens erfaringer er en påmindelse til mænd om at tage deres sundhed seriøst og søge hjælp i tide for at afværge alvorlige helbredsproblemer.