Landstræneren for Danmarks herrelandshold i håndbold, Nikolaj Jacobsen, har i mange år været kendt for sine intense udbrud. Men under dette års VM i Jyske Bank Boxen viste Jacobsen en ny tilgang midt i en kamp mod Tjekkiet. Efter 20 minutters spil kaldte han en timeout, hvor mange forventede en skideballe, men i stedet forblev han tavs i ti sekunder, inden han roligt kommunikerede sine taktiske instruktioner. Denne ændring af temperament er noget han åbent diskuterer i TV 2 Play-programmet ‘Nikolaj Jacobsen – i Danmarks tjeneste’. Programmet giver et dybere indblik i landstrænerens syn på ledelse og hans reflekterede tilgang til at håndtere et nyt kuld af spillertyper. Det kan ses i sin fulde længde på TV 2 Play.
Afstemning af forventninger
Jacobsen forklarer, at han fortsat arbejder med sit temperament for at tilpasse sig en ny generation af spillere. “Det er en del af mig, som jeg har prøvet at arbejde med,” siger han. Fysioterapeuten Anja David Greve har været vidne til disse forbedringer, idet hun ofte er den, der lytter til de frustrationer, der skal ud. “Jeg har trænet mig selv i, at når der kommer nogle udfald… så går det ud over Anja nede for enden af bænken,” siger Jacobsen smilende.
En generation i forandring
Henrik Møllgaard, en af de ældre spillerprofiler på landsholdet, peger på forskelle mellem generationer af håndboldspillere. Jacobsen bakker op om dette synspunkt og erkender, at de nye spillere er opdraget under andre betingelser. “Der er ingen tvivl om, at der kommer en anden generation, som er blevet oplært og vant til noget andet,” siger Jacobsen, og bemærker, at tilgangen til spillere fra hans tid som aktiv var meget anderledes.
Effektiv kommunikation
Mens Nikolaj Jacobsen fortsat kan ty til hævede stemmer, når det er nødvendigt, gør han det klart, at dette ikke er hans foretrukne kommunikationsmetode. Han anerkender, at det at råbe måske hjalp tidligere spillere som Mikkel Hansen, men tilføjer: “Hjælper det at råbe ad de spillere, der er her nu? Måske et par enkelte, men ved størstedelen nej.” Dette afspejler en mere nuanceret forståelse af, hvad der motiverer det nuværende hold af håndboldspillere. På samme måde kan man se en lignende tilgang i andre sportsgrene, som når Holger Rune vælger en alternativ tilgang til mentaltræning, hvilket viser, hvordan individuelle strategier kan have en positiv effekt på præstationer.